Kamp C, het provinciaal centrum voor duurzaam bouwen en wonen, koopt als onderdeel van het EFRO-project C3PO een supersnelle 3D-printer aan. Vlaamse bouwbedrijven en kennisinstellingen kunnen daar straks mee experimenteren op de campus in Westerlo.
De leverancier van deze spitstechnologie is de Deense pionier 3D Printhuset. De nieuwe printinfrastructuur zal in 2019 beschikbaar zijn.De bewuste 3D-printer is een klassiek gantry-model, met een printkop die vlot binnen de drie dimensies van een frame kan bewegen.
Deze installatie meet maar liefst 11,4 x 10 x 10 meter en kan een gebouw printen dat maximaal 8,3 meter hoog, 9,5 meter breed en 9,5 meter diep is. De machine is modulair opgebouwd; dat wil zeggen dat ze groter of kleiner gemaakt kan worden door in de hoogte, lengte en breedte verlengstukken van 2,5 meter toe te voegen. Deze modulaire technologie is uniek binnen de wereld van het 3D-printen.
Ruimte voor innovatie
De printer die 3D Printhuset ontwikkelde kan enorm snel van de ene kant van het frame naar de andere kant bewegen: tot een meter per seconde. Daarmee behoort hij tot de snelste 3D-printers ter wereld.
Al betekent dat nog niet dat het bouwproces net zo vlot verloopt, vertelt Henrik Lund-Nielsen, CEO van 3D Printhuset: "Dat tempo hangt namelijk af van de snelheid waarmee het bouwmateriaal door de printer wordt 'uitgespuwd'. En die ligt vandaag nog een pak lager. Kamp C kan op zoek gaan naar methodes om die snelheid te optimaliseren. Het spreekt voor zich dat vloeibare materialen sneller en wendbaarder zijn dan stugge materiaal-soorten."
"Kamp C zal met deze 3D-printer inderdaad allerlei innovatieve toepassingen bedenken op maat van en samen met de Vlaamse bouwsector," gaat voorzitter van Kamp C Peter Bellens verder. "Zo is bijvoorbeeld het printen van huizen met meerdere verdiepingen vandaag nog grotendeels onbekend terrein. Ergens horizontaal een verdieping bij printen wordt nauwelijks gedaan. Kamp C kan op dat vlak een doorgedreven praktijkonderzoek opstarten."
Extra troeven voor de Vlaamse bouwsector
Met de aankoop van deze printer wordt de stap naar het 3D-printen een pak kleiner voor Vlaamse bouwbedrijven. Henrik Lund-Nielsen ziet niets dan voordelen : "Met onze printer kunnen bedrijven tot op de millimeter bepalen hoe ze hun gebouw willen construeren.
Bovendien biedt een 3D-printer veel meer vormvrijheid aan architecten. Omdat het om een geautomatiseerd proces gaat, schieten ook de productiviteit en efficiëntie de hoogte in. Daar komt bij dat een 3D-printer voor veiligere en betere werkomstandigheden zorgt. Voor bouwbedrijven is de tijd die ze kunnen uitsparen met een 3D-printer één van de grote pluspunten: time is money, ook in de bouwsector."
Het 3D-printen kan de ecologische voetafdruk van de bouwindustrie aanzienlijk verkleinen doordat er minder materiaalverspilling is. Het biedt kansen om het gebruik van cement terug te dringen en volop te experimenteren met nieuwe –vaak gerecycleerde- materialen of – nog een stapje verder - met lokaal printmateriaal, zodat ook het sterk teruggedrongen wordt. Er is nog veel te onderzoeken en te ontdekken dus. Maar dat kan pas als het printproces zelf op punt staat.
"De introductie van deze allereerste 3D-printer voor de bouw in Vlaanderen zal sowieso een positieve invloed hebben op de sector," besluit Peter Bellens. "Het is nu aan Kamp C om de mogelijkheden van deze nieuwe techniek volop te verkennen, samen met de bedrijven en kenniscentra die deel uitmaken van het C3PO-project. De installatie wordt eind dit jaar geleverd. Vanaf 2019 zal er volop mee geëxperimenteerd kunnen worden."
Met het C3PO-project is een investering van in totaal 1.670.000 euro gemoeid. 670.000 euro daarvan wordt vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) gesubsidieerd door de Europese en de Vlaamse overheid. Via Kamp C past de provincie Antwerpen 723.000 euro bij.